Les matances ja són aquí!
Ja som a l'hivern, les matances ja són
aquí, ja se fan les sobrassades i els porcs s'engreixen, sentim els
crits dels dematins dels porcs a la seva hora...
Les matances comencen a la sortida del
sol. Es fa el sacrifici del porc i llavors es fa net, es desfà, es
capola i s'hi posen les espícies. Per fer la pasta es fa artesalment
(a mà) i així s'omplen les sobrassades i llengonisses. I això és
el procés de les matances.
Aquí teniu algunes fotos de les
darreres matances a Pòrtol:
Juan Bestard de 4t de PDC
Recomanació:
Hi ha un llibre molt interessant
d'Antoni Mª Alcover que es diu Ses matances i ses festes de Nadal
(editorial Moll). El llibre conta com eren les matances i les festes
de Nadal d'un temps, en molts d'aspectes hi ha coses que no han
canviat gaire.
Un fragment del llibre:
“Ja tenen sa bomba de s'omplidor al
raset de pasta de sobrassada, l'ajacen dins s'ormeig seu ben subjecte
a un cap de sa taula des missatges, posen un budell d'aquells en es
canó de sa bomba, una altra matancera se posa a rodar moral-moral an
es mànec entravessat de s'espiga amb guies i té a s'altre cap sa
pitja, una rotlana de fusta forta, que s'afica s'afica ben ajustada
dins sa bomba i empeny sa pasta cap an es canó, cap dins es budell,
que s'umpl a poc a poc” (pàgines 95-96)
Ses Matances i ses Festes de Nadal
d'Antoni Mª Alcover. Editorial Moll. Les Illes d'Or. Palma, 1981.