Cercar en aquest blog

dilluns, 1 de novembre del 2010

Tots Sants

Tots Sants

Aquesta diada (que abans, al segle VII, era pel mes de maig) apareix en el segle IX i es consolida quan devers l'any 1000 la festa dels Difunts, al sendemà de Tots Sants, s'introdueix als monestirs reformats. No és casual que aquesta festa sigui el primer dia del penúltim mes de l'any. Els antics cultes i tradicions celtes,  previs al cristianisme, foren uns factors clau a l'hora de constituir aquesta festa cristiana sobre una de precristiana. Per Tots Sants conflueixen tradicions i trajectòries diferents. 

 Cementeris, bunyols i rosaris 
 Durant aquesta festa és tradicional visitar els cementeris, posar ciris, recordar els morts. Pensau que aquest dia existeix la creença que el món dels vius i dels morts es retroben. També, en aquesta festa, és costum tradicional mallorquí el fet de menjar bunyols o els regals de rosaris de fruites confitades i carabassat. Actualment, els rosaris s'adapten als gusts dels al·lots i aquests inclouen bombons de xocolata, caramels, etc.

D'on surt Halloween?
Halloween o Nit de Bruixes és una festa que se celebra principalment als Estats Units la nit de dia 31 d'octubre. Aquesta festa, antiquíssima, ja la celebraven els celtes fa 3000 anys. Segons pareix, els cristians, al segle VIII, la convertiren en la festa de Tots Sants. La versió anglosaxona ha retornat amb força a la vella Europa (o millor dit, a tot el món) i actualment es retroben diferents versions d'una mateixa tradició. A poc a poc, fins i tot a Mallorca, s'ha popularitzat el costum d'anar casa per casa demanant llepolies, com surt als films americans. 

Dia 2 de novembre: 
Dia dels Morts o de les Ànimes
És una continuació de Tots Sants. Segons pareix, a Mallorca es té la idea que alguns difunts fins i tot surten a oir missa. També existeix la creença que la nit del dia dels Morts el rei En Jaume surt de la Seu colcant a cavall i fa una volta per l'illa. Idò!

Alumnes de 4t PDC

Quin nucli històric de població de Marratxí t'agrada més?