Cercar en aquest blog

dijous, 6 de desembre del 2012

Matances


Les matances ja són aquí!

Ja som a l'hivern, les matances ja són aquí, ja se fan les sobrassades i els porcs s'engreixen, sentim els crits dels dematins dels porcs a la seva hora...
Les matances comencen a la sortida del sol. Es fa el sacrifici del porc i llavors es fa net, es desfà, es capola i s'hi posen les espícies. Per fer la pasta es fa artesalment (a mà) i així s'omplen les sobrassades i llengonisses. I això és el procés de les matances.

Aquí teniu algunes fotos de les darreres matances a Pòrtol:


Juan Bestard de 4t de PDC

Recomanació:

Hi ha un llibre molt interessant d'Antoni Mª Alcover que es diu Ses matances i ses festes de Nadal (editorial Moll). El llibre conta com eren les matances i les festes de Nadal d'un temps, en molts d'aspectes hi ha coses que no han canviat gaire.
Un fragment del llibre:

Ja tenen sa bomba de s'omplidor al raset de pasta de sobrassada, l'ajacen dins s'ormeig seu ben subjecte a un cap de sa taula des missatges, posen un budell d'aquells en es canó de sa bomba, una altra matancera se posa a rodar moral-moral an es mànec entravessat de s'espiga amb guies i té a s'altre cap sa pitja, una rotlana de fusta forta, que s'afica s'afica ben ajustada dins sa bomba i empeny sa pasta cap an es canó, cap dins es budell, que s'umpl a poc a poc” (pàgines 95-96)

Ses Matances i ses Festes de Nadal d'Antoni Mª Alcover. Editorial Moll. Les Illes d'Or. Palma, 1981.

Quin nucli històric de població de Marratxí t'agrada més?