Cercar en aquest blog

dilluns, 31 d’octubre del 2011

Festes

Dia del centre i Tots Sants
Avui, dia 31 d'octubre, no hi ha classes. Dia 31 és el dia triat com a no lectiu pel Consell Escolar de l'institut, per aquest motiu no hi ha classes, tot i que la secretaria romandrà oberta.
Dia 1 de novembre, com sabeu, tampoc no tendrem classe. La festa de Tots Sants té un caire religiós. Se solen visitar els cementeris i recordar les persones que ja no hi són.
Alumnes 3r PDC

diumenge, 30 d’octubre del 2011

Ensenyar la nostra llengua

Aprendre la nostra llengua
Els nostres professors de diver, de tercer i quart, també fan classe als alumnes nous que arriben a Mallorca i no saben català. Ens han explicat que tenen alumnes russos, xinesos, sud-americans...
Primer aprenen a saludar i a dir adéu, a demanar per una persona, a comptar, a demanar disculpes... I així fins que dominen més o manco la nostra llengua per poder adaptar-se al nostre sistema educatiu. L'aula on es fan aquestes classes té molts de cartells amb vocabulari, expressions quotidianes com per exemple: necessit un justificant de faltes, teniu suc de pinya?, voldria fer unes fotocòpies... També hi ha paraules on surten eles geminades (l·l) o ce trencades (ç) així com cançons i frases escrites en la llengua mare dels alumnes com el xinès o el rus.
Alumnes 3rPDC

dissabte, 29 d’octubre del 2011

Excursió al Club Nàutic de Palma

Excursió al Club Nàutic de Palma
El passat dijous dia 20 d’octubre vàrem anar d’excursió al Club Nàutic de Palma.
Primer començàrem amb un vídeo sobre la nàutica, sobre les parts del vaixell més importants i perquè serveix el més essencial. Després anàrem a berenar per tenir forces.
Ens separàrem en dos grups, un a vela i un altre a piragua, a mi em va tocar piragua i he de dir que va estar bé, però pel fort aire i l'onatge ens va impedir sortir del port; a més a més, hem de tenir en compte que anàvem amb gent que no en sabia, és a dir, que era novençana amb això. Sort que jo ja en tenc una i sé com es fa i la sé manejar.
Després ens intercanviàrem. Ens tocava vela i quan sortírem del port les ones passaven per sobre del vaixell i en escorar entrava molta d'aigua. Vàrem haver d’entrar una altra vegada en el port, ja que no hi feia tant de vent i teníem manco onatge. Vàrem fer unes quantes voltes sempre ajudant el monitor que ens ensenyava. Quan giràvem perquè la botavara canviàs de costat, només amb la força de l'aire, el monitor ens avisava; ens acotàvem per no pegar-nos un cop amb la botavara de la vela major, al mateix temps havíem d’amollar el cap de la vela menor i tibar-la al costat d'on se n’anava la vela major. La vela major sempre ha d'estar en paral·lel a la vela menor, però ha d'estar tibada, no pot estar solta, ja que si no és així no agafa l'aire suficient per moure l’embarcació.
Després quan vàrem tornar a l'amarrament ens remolcaren amb la zodiac motora perquè amb l'aire en contra era impossible. Uf, ens cansàrem de fer z.
A mi em va agradar molt. Era molt divertit. Ara bé, feia molt de fred per l'aire. Aquesta activitat amb bon temps segur que ha de ser molt molt divertida!
SIGNAT:
Bernat Juan 3rF PDC

dijous, 6 d’octubre del 2011

Una mica d'història de l'hort

La història de l'hort de l'IES Marratxí
La idea va sorgir de la Comissió Ambiental de Marratxí. Tot va començar fa 3 anys i el primer grup que el va fer funcionar va ser el de 3r d'ESO de diversificació. Els alumnes, quan sentiren la proposta, s'emocionaren i afrontaren el repte amb gran il·lusió.

El primer any sembraren tot tipus d'hortalisses de temporada que començaren del mes de gener fins a juny. Al final de curs les hortalisses es repartiren entre els professors i els alumnnes i això s'ha repetit any rere any i així es farà també aquest curs.

Firmat per:

José Luis González 3G
Bernat Juan 3F
Juan Bestard 3G

Quin nucli històric de població de Marratxí t'agrada més?