Cercar en aquest blog

dimarts, 30 de novembre del 2010

Barça o Madrid?

Barça-Madrid
Dia 29 de novembre, a les nou de la nit, vàrem poder seguir uns dels partits de la història: un Barça versus Madrid

 Es deia que estaven en igualtat amb els millors porters que serien Victor Valdés i en Casillas, el porter de la selecció espanyola i els millors davanters Cristiano Ronaldo i Leonardo Messi, ara mateix bota d'or. La veritat és que el Barça va tenir molta sort, amb l'absència del ''Pipita'' que tenia un 99% de possibilitats de no sortir al camp. Està clar que el Barça mereixia guanyar per damunt de tot, tenia una possessió d'un 70% gairebé durant tot el partit, cinc gols a zero! L'equip d'en Mou no va poder amb l'equip d'en Guardiola.
Natalia Linares López, Marina Servan Cirer 4tD 
I, per damunt de tot, HALA MADRID ! 

dissabte, 20 de novembre del 2010

Lo jorn del Judici / parrà qui haurà fet servici

La Sibil·la, patrimoni immaterial de la Humanitat
 La premsa mallorquina de dia 17 de novembre en destacava la notícia.

Recentment, la Unesco ha declarat la Sibil·la Patrimoni Immnaterial de la Humanitat.
Lo jorn del Judici
parrà qui haurà fet servici.

El Cant de la Sibil·la, que es fa la nit de Nadal a la Seu de Mallorca i a quasi totes les altres esglésies de l'illa, està d'enhorabona.  Per tant, els mallorquins estam de sort amb el reconeixement internacional que ha rebut el nostre cant litúrgic. És interessant recordar que aquesta dramatizació, a part de Mallorca, també sobreviu a l’Alguer (a Sardenya).

Aquí teniu les primeres estrofes del cant:

Lo jorn del Judici
parrà qui haurà fet servici.


Jesucrist, Rei universal,

home i ver Déu eternal,

del cel vindrà per a jutjar

i a cada u lo just darà.


Gran foc del cel davallarà;

mars, fonts i rius, tot cremarà.

Los peixos donaran grans crits

perdent los naturals delits.

Extretes de l'Acover-Moll
Alumnes de 4t PDC 

dijous, 18 de novembre del 2010

Un dia gairebé normal!

Així ha estat!

A l'IES Marratxí el Dijous Bo ha estat un dia gairebé normal pel que fa a l'assistència d'alumnes. Bé, alguns grups, com els de diver, sí que han seguit la tradició (no oficial) de botar-se les classes per anar a Inca a fer una volta. A 4t de PDC, per exemple, només eren 3 alumnes. Segons pareix, també ha minvat l'assistència en alguns grups de batxillerat. Tot i això, a la majoria de grups els alumnes han vengut quasi tots, com un dia normal.

Alumnes de 4t PDC

dimecres, 17 de novembre del 2010

Dijous Bo

Dijous Bo
Des de temps immemorials, el dia de la festa del Dijous Bo a Inca, els alumnes dels diferents centres escolars es boten un dia d'escola. És a dir, s'agafen el dia lliure per anar a celebrar aquest dia a Inca. Quan ha passat aquest dia, tot torna a la normalitat, però... Què passarà aquest Dijous Bo a l'institut de Marratxí? Qualcú ho sap? Vendran la majoria d'alumnes a classe o continuaran la tradició. Dijous ho sabrem!

Marc Pérez i Adrià Aguiló 4t PDC

dimecres, 10 de novembre del 2010

Fira de Tardor 2010

Fira de Tardor

Els passats dies 6 i 7 de novembre tengué lloc la ja tradicional Fira de Tardor de Marratxí (la XV). El lloc central de la Fira era la plaça de Sant Marçal i als carrers adjacents hi havia tot tipus de parades i activitats per a tothom: trobada de gegants, estands de l'Ajuntament de Marratxí i de Ràdio Marratxí, exposicions i tallers artesanals, mostra de bestiar, artesania i comerç, exposició eqüestre, exposició de vehicles i maquinària, parc mòbil d'educació viària i tren a vapor. També hi havia atraccions per als més petits.
L'afluència de visites va esser un èxit.
Alumnes de 4t de PDC

dilluns, 1 de novembre del 2010

Tots Sants

Tots Sants

Aquesta diada (que abans, al segle VII, era pel mes de maig) apareix en el segle IX i es consolida quan devers l'any 1000 la festa dels Difunts, al sendemà de Tots Sants, s'introdueix als monestirs reformats. No és casual que aquesta festa sigui el primer dia del penúltim mes de l'any. Els antics cultes i tradicions celtes,  previs al cristianisme, foren uns factors clau a l'hora de constituir aquesta festa cristiana sobre una de precristiana. Per Tots Sants conflueixen tradicions i trajectòries diferents. 

 Cementeris, bunyols i rosaris 
 Durant aquesta festa és tradicional visitar els cementeris, posar ciris, recordar els morts. Pensau que aquest dia existeix la creença que el món dels vius i dels morts es retroben. També, en aquesta festa, és costum tradicional mallorquí el fet de menjar bunyols o els regals de rosaris de fruites confitades i carabassat. Actualment, els rosaris s'adapten als gusts dels al·lots i aquests inclouen bombons de xocolata, caramels, etc.

D'on surt Halloween?
Halloween o Nit de Bruixes és una festa que se celebra principalment als Estats Units la nit de dia 31 d'octubre. Aquesta festa, antiquíssima, ja la celebraven els celtes fa 3000 anys. Segons pareix, els cristians, al segle VIII, la convertiren en la festa de Tots Sants. La versió anglosaxona ha retornat amb força a la vella Europa (o millor dit, a tot el món) i actualment es retroben diferents versions d'una mateixa tradició. A poc a poc, fins i tot a Mallorca, s'ha popularitzat el costum d'anar casa per casa demanant llepolies, com surt als films americans. 

Dia 2 de novembre: 
Dia dels Morts o de les Ànimes
És una continuació de Tots Sants. Segons pareix, a Mallorca es té la idea que alguns difunts fins i tot surten a oir missa. També existeix la creença que la nit del dia dels Morts el rei En Jaume surt de la Seu colcant a cavall i fa una volta per l'illa. Idò!

Alumnes de 4t PDC

Quin nucli històric de població de Marratxí t'agrada més?